Що подають до суші

Суші та роли – найпопулярніша страва, родом з Японії, основними інгредієнтами якої є рис, риба, водорості норі. Сьогодні східну страву можна скуштувати в японському ресторанчику, замовити додому в службі доставки або приготувати в домашніх умовах.

Головна страва на столі і постає питання: «Що подавати до суші?» Рок-н-рол дасть відповідь нижче.

 Для чого потрібен соєвий соус для вживання суші

Соєвий соус – невід'ємна складова суші та ролів. Хтось відразу поливає всі роли і тільки після цього приступає до трапези, а хтось вмочує рол у соус, поволі насолоджуючись смаком кожного шматочка.

Подача суші разом із соєвим соусом – давня традиція, але мало хто знає звідки вона з'явилася. Пояснення є. Японці рідко використовують у приготуванні страв сіль, перець та інші спеції. Щоб страва не здавалася прісною, замінником солі і виступає соєвий соус. З ним страва стає соковитішою, м'якшою і ніжнішою.

 

Але соєвий соус не лише покриває прісність страви. Японці – прихильники правильного харчування і завжди думають про здоров'я. А соєвий соус, як доведено, сприятливо впливає на:

  • процеси травлення та кровообіг,
  • є профілактичним методом онкологічних захворювань.

Соєвий соус також має низьку калорійність, що не може не тішити тих, хто рахує калорії.

Ігнорувати соєвий соус до ролів не варто. З ним страва смачніша, поживніша і корисніша. Тому на запитання: "Який соус подати до суші?" Відповідь очевидна – соєвий.

Для чого кладуть імбир у суші

Основна мета подачі імбиру до ролів – запобігти змішуванню смаків різних видів ролів. Адже часто клієнти замовляють у Rock&Roll не один видів ролів. Скибочка імбиру необхідна в той момент, коли ви переходите від одного смаку до іншого. Ви отримуєте «перепочинок» між ролами, щоб максимально розкуштувати смак кожного окремо.

 

Після пекучого освіжаючого смаку імбиру смакові рецептори очищаються. РНР рекомендує вживати маринований імбир між ролами, але не разом з ними. Ви переб'єте основний смак ролу і все, що залишиться у післясмаку – гострий смак імбиру.

Імбир можна зустріти у білому та рожевому кольорі. Білий колір – натуральний імбир. При маринуванні додається оцет і цукор, через це він набуває рожевого кольору.

Подача з ролами імбиру – це не просто смакова добавка. Є багато причин, з яких ним не слід нехтувати:

  • Покращує смакові якості ролів.
  • Покращує апетит.
  • Знезаражує ротову порожнину.

Для чого подають васабі до суші

Із чим ще подають суші? Японську кухню важко уявити без гострої пікантної добавки у вигляді васабі. У суші та ролах васабі замінює відсутність спецій, надаючи їм насичений, пікантний смак. Гостро-пряний васабі здатний розкрити смак риби.

Знаючи, що в суші присутня сира риба, васабі є знезаражуючим засобом проти можливих бактерій і має антибактеріальний ефект. У тандемі з основною стравою васабі допомагає не тільки відчути повноту смаку, але й здатний впливати на здоров'я.

 

Васабі містить:

  • Вітамін С, вітамін В6
  • Кальцій
  • Магній

Які алкогольні напої подавати до суші

Ви плануєте піти в японський ресторан, щоб насолодитися середньоазіатською їжею, або на порозі гості і вам потрібно розуміти, які подавати напої до суші, щоб добре поєднувалися з ролами?

Японська їжа – це гармонія, тому важливо подумати про пошук правильного балансу між їжею та напоями, щоб стати справжнім поціновувачем японської кухні.

Для зручності RnR створив короткий перелік відповідних напоїв для суші

Саке

У Японії прагнуть збалансованого смаку, тому традиційне саке не подають до суші. Вважається, що воно пригнічує смак ролів та суші. Адже саке – це рисове вино, здатне перевантажити своїм рисовим присмаком страву, в основі якої лежить рис. Міцність становить близько 15-16%.

 

 У Японії відвідувач ресторану замовить саке як аперитив, а після – порцію суші. До самих ролів віддасть перевагу іншому напою.

 Для тих, хто любить рис, поєднання суші та саке може бути ідеальним. Можна відходити від правил, насолоджуватися їжею з улюбленими напоями, навіть якщо це для когось не ідеальне поєднання.

 Для суші ідеально підходять ніжні ненав'язливі смаки, які не придушуватимуть рибу, а фруктові ноти покращать смак страви. Тому якщо ви шукаєте саке для суші, зупиніть свій вибір на Dassai Junmai Ginjo.

 Пиво

Японське пиво – найпопулярніший напій для суші. Воно створює чіткий контраст із суші. Якщо немає можливості насолодитися японським пивом? Підійде будь-яке інше.

 Пам'ятайте: що легше пиво, то більше смак суші доповнюється, а не придушується. Світле пиво не має гіркуватості, характерної для темних сортів, тому не заглушить смак страви.

 Вино

Правильне поєднання вин – це мистецтво і багато поціновувачів вміють і люблять поєднувати їх з улюбленими стравами. Існує так багато комбінацій ролів та вин, що перепробувати все можливо і не вдасться. Проте, дотримуйтесь основного правила: ніколи не перестарайтеся з суші.

 Білі вина (Шардоне, Піно Блан) є напоями з м'якими смаками, що добре поєднуються з суші. Легкі, не надто солодкі та не надто сухі, тому підкреслюють смак риби та відтіняють смак усієї страви.

 Японські вина Кошу ідеально підходять до суші-вечерів. Ці вина виготовляють з японського винограду Кошу – специфічного сорту, що вирощується і збирається тільки в Азії. Таке вино допоможе розкрити смак ролів. Якщо ви не можете знайти вино з Кошу, спробуйте інші варіанти: Шаблі, Гаві, Піно Гріджіо або Мускадель.

 

Шампанське та італійське Просекко – чудовий додаток для суші. Спробуйте сухе ігристе вино, якщо ви віддаєте перевагу більш сухим напоям, або виберіть просекко або солодке шампанське після їжі для десертного післясмаку.

 Коктейлі

Якщо ви не любите пиво чи вино, вибирайте напої, які не конкуруватимуть із суші. Найкращий вибір серед коктейлів – коктейлі з додаванням імбиру.

Тепер у вас є гарне уявлення про те, які напої поєднувати з улюбленими суші. Ви повинні ретельно попрацювати над цим, щоб збалансувати смак риби та вашого напою. Якщо ваш напій надто важкий, це може завадити вам насолодитися справжнім смаком суші. Якщо ви сумніваєтеся у напоях, краще вибрати легший, щоб ви могли отримати від суші максимум задоволення.

Які безалкогольні напої можна подати до суші

Якщо ви хочете скоротити споживання алкоголю або не вживаєте його зовсім, є кілька рекомендацій щодо безалкогольних напоїв, які добре поєднуються із суші. Їх легко приготувати вдома та з них вийде освіжаючий напій.

  • Солодкий апельсин у поєднанні з лимонною водою мають освіжаючий і злегка солодкуватий смак, який добре поєднується з суші та ролами, що містять ікру летючої риби.
  • Малиново-яблучна вода з ніжним фруктовим смаком добре поєднується з м'ясними або вегетаріанськими суші. Поєднуйте їх з футомакі з куркою або урамакамі з вершковим сиром.
  • Вода з гранату та чорної смородини має багатий фруктовий смак, який ідеально доповнює різні види суші.
  • Зелений та трав'яний чаї

У Японії цей напій найчастіше подають до суші та вживають його після трапези.

Один із найкращих безалкогольних варіантів напою до суші. Спробуйте легкий зелений чи трав'яний чай до суші-ролів, якщо алкогольні напої не входять до ваших планів. Це просте та приємне поєднання, що є класикою.

Вживаючи зелений чай до суші, ви додатково покращуєте травлення завдяки вмісту ферментів та антиоксидантів.

Важливим нюансом є заварювання чаю. Його потрібно заварювати в чайничку з кераміки чи фарфору. Окропом заливати чай не варто, необхідно залити його гарячою водою і настояти не більше 5-ти хвилин. Так ви отримаєте правильно заварений зелений чай.

Для суші та роли підійде будь-який сорт зеленого чаю, але найкращим вибором стане сорт «Сен Сой». Це особливий сорт, що складається з рису та листя чаю. При обсмажуванні рис лопається і отримує легкий гарний коричневий відтінок, а в ароматі сухого чаю можна зловити ледь помітний аромат риби. Це характерна особливість справжніх японських чаїв.

У процесі заварювання чай сорту «Сен сой» набуває каламутного зеленувато-жовтого забарвлення з ароматом підсмаженого рису. Вживати можна у вечірній час, чай не має тонізуючого ефекту.

В якому посуді потрібно подавати суші

Насолодитися улюбленими японськими стравами можна не лише в тематичному ресторанчику, а й у домашніх умовах. Крім приготування суші, важливо створити відповідну атмосферу.

Слід розглянути три аспекти:

  • вибір посуду,
  • особливості сервірування столу та подачі страв,
  • добір напоїв.

Організація тематичного вечора у колі сім'ї чи друзів – завдання цікаве. І якщо з підбором напоїв ми розібралися вище, то про посуд розповімо далі.

Посуд з японської порцеляни або дерева – ідеальний посуд для подачі страв. Форма може бути квадратною чи прямокутною. Кольорова гама: червона, чорна, біла.

У центр столу ставиться таця із загальною стравою, кожному гостю – окрема тарілка, підставка під бамбукові палички, миска для соусу. Під напої графин, чарки, чашки.

Сервірування у японському стилі відрізняється контрастами. Круглі предмети поєднують із квадратними, чашки та чарки ставлять поруч із посудом із кутами. Бачачи таке сервірування столу, відчувається продуманість у деталях.