Як правильно тримати палички для суші

Японську кухню виділяє смак, зовнішній вигляд, подача страв, а також традиції вживання страв. Коли заходять вперше до ресторану середньоазіатської кухні або замовляють їжу додому з ресторану Rock&Roll і бачать, що замість звичних приладів у вигляді ложок та виделок, подають бамбукові палички, практично у кожного виникає питання: «як тримати палички для суші?».

У Японії особливий культ столових приладів. Основний столовий прилад – палички. Раніше вони підбиралися індивідуально під руку людини, зараз вони стандартного розміру. Користуватися ними  не складно

Історія створення паличок для суші

Перші палички для їжі було розроблено понад 5000 років тому в Китаї. Найпершими версіями були гілки, які використовувалися, щоб діставати їжу з каструль. Коли ресурси стали дефіцитними, хитрі кухарі вигадали розрізати їжу на дрібні шматочки, щоб вона готувалася швидше. Цей новий метод приготування зробив непотрібним наявність ножів за столом.

Китайці називають палички Куайцзи. Щоб палички не скачувалися зі столу,  при обточуванні залишають квадратними останні пару сантиметрів.

 

Набагато пізніше палички для їжі поширилися в Японії, В'єтнамі та Кореї. Японські палички для їжі використовувалися суворо для релігійних церемоній і зроблені з бамбука, з'єднаного зверху, як пінцет. Через деякий час палички для їжі стали повсякденністю.

Інструкція – як правильно користуватися паличками для суші

Навчитися правильно користуватися паличками для їжі – це своєрідний обряд у світі суші.

Не варто лякатися. Попрактикувавши, ви зрозумієте, як легко правильно їсти паличками. Ось покрокове керівництво, рекомендація Рок-н-Ролл:

  1. Візьміть першу паличку і її верхню частину укладайте між вказівним і великим пальцями, нижню частину пропустіть між пальцями і покладіть на безіменний. Ця паличка не буде рухомою у трапезі. Не хвилюйтеся, якщо одразу не зрозумієте, як потрібно зробити. Щоб правильно збалансувати палички для їжі, потрібна практика.

 

 

  1. Другу паличку візьміть вказівним та великим пальцями. Ця паличка буде рухомою протягом усієї трапези. Коли правильно візьмете палички, переконайтеся, що ви можете ними правильно маневрувати. Тільки верхня паличка для їжі має рухатися.
  2. Переміщуйте верхню паличку вгору-вниз між середнім та вказівним пальцями, а нижньою паличкою не рухайте. Якщо ви правильно зробили, кінчики паличок повинні стикатися, а інші їх частини не стикаються між собою.

Коли ви їсте середньоазіатську кухню і потрібно користуватися бамбуковими паличками, звертайте увагу на:

  • Палички мають бути розташовані на одному рівні. Якщо одна виступає вперед, є ймовірність, що ви не зможете взяти рол або він випаде.
  • Коли ви взяли дерев'яні палички, акуратно роз'єднайте та потріть їх один об одну. Це допоможе прибрати відшаровані волокна, і ви не заженете скалку.
  • Якщо здається, що користування паличками – це складно, потренуйтеся на олівцях. Спробуйте захоплювати ними дрібні предмети.

 

RnR турбується про своїх клієнтів, при створенні замовлення, ви можете уточнити, які палички вам потрібні – звичайні чи навчальні. Замовляючи японську кухню в РнР, можете бути впевнені, що незручних ситуацій можна уникнути, якщо ви досі не освоїли китайські палички.

Як правильно поводитися за столом: правила етикету

Палички для їжі – найважливіше кухонне приладдя в Японії. Японці використовують їх, щоб їсти все, від рису та м'яса до локшини, салатів та багато іншого!

Країна славиться своїм складним кодексом етикету, у тому числі і під час прийому їжі. Є певні правила, яких необхідно дотримуватись під час того, коли ви їсте китайськими паличками:

  1. Не грайте паличками та не стукайте ними по столу

Гра з паличками вважається дитячою забавою і може спричинити непорозуміння. Навіть японські діти утримуються від такої гри, з раннього віку їх привчають до важливості правил поведінки під час їжі.

  1. Не передавайте їжу з одного набору паличок до іншого.

Така практика вважається табу під час їжі.

  1. Не намагайтеся відшукати у спільній тарілці шматочок побільше, візьміть перший, який трапиться вашим очам.
  2. Не наколюйте паличками їжу і не втикайте їх вертикально.

Поширена помилка використання паличок для їжі, яка змусить багатьох японців зіщулитися, – це встромити їх у їжу вертикально. У японській культурі вставляти палички для їжі вертикально слід лише під час похоронних ритуалів, цього слід уникати під час звичайного прийому їжі.

  1. Не перехрещуйте палички для їжі.

 

Намагайтеся не забувати тримати китайські палички в паралельному положенні незалежно від того, де б вони не знаходилися, в руках або на тарілці.